Rekenkamer Tynaarlo presenteert onderzoek naar Vries-Zuid

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 10:10

Afgelopen maandagavond heeft de Rekenkamer Tynaarlo het onderzoeksrapport Ruimte voor de toekomst: onderzoek naar besluitvorming Bestemmingsplan Vries-Zuid aan de gemeenteraad aangeboden. Het onderzoekrapport, dat is uitgevoerd door onderzoekers Pro Facto, werd door auteurs Erwin Krol en Mark Beukers toegelicht.

In het rapport wordt stilgestaan bij de wijze waarop de gemeenteraad van Tynaarlo vorm en inhoud gegeven aan zijn kaderstellende rol bij de ontwikkeling van het plangebied Vries Zuid. Ook wordt beschreven in hoeverre de oorspronkelijke verwachtingen van de raad bij de ontwikkeling Vries Zuid zijn uitgekomen. Daarnaast is gezocht naar mogelijke verklaringen voor de verwachtingsverschillen tijdens het besluitvormingsproces en de uiteindelijke uitvoering. Op basis van deze bevindingen is in het rapport beschreven hoe de raad zijn kaderstellende rol bij toekomstige ruimtelijke planvorming kan versterken.

Het rapport wordt afgesloten met de volgende vier aanbevelingen:

  1. Stel duidelijke kaders en zorg ervoor dat duidelijk is wat met belangrijke begrippen wordt bedoeld;
  2. Ga met elkaar (uitgebreider) het gesprek aan over beleidsuitgangspunten en bediscussieer dilemma's;
  3. Ontwikkel participatiebeleid en bepaal concrete doelen van participatie;
  4. Voorzie in vaste momenten waarop het college verantwoording aflegt over de voortgang van de uitvoering van een bestemmingsplan (bijvoorbeeld in jaarstukken). Geef daarbij zo concreet mogelijk aan over welke onderwerpen het college informatie moet verstrekken.

Verder lezen? Het volledige rapport is hier te vinden.

Rekenkamer logo nieuwsbericht