De Raadsweek van.. Jan Smits (VVD)

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 10:10

Raadslid sinds maart 2022

Houdt zich bezig met:
Gemeentefinanciƫn, verkeer & vervoer, duurzaamheid.

Hoe zag uw raadsweek er deze week uit?
"Mijn raadsweken lopen van woensdag tot en met dinsdag. Dat komt omdat we op dinsdagavond vaak een gemeenteraadsvergadering hebben. Daar werk je naar toe, dat bereid je voor en daar wordt een besluit genomen, waarmee een onderwerp of dossier wordt afgerond. De dinsdagavond is dus de afsluiting van mijn raadsweek. Ik beschrijf mijn raadsweek van woensdag 13 september tot en met dinsdag 19 september.

Woensdag 13 september: indrukken verwerken van de presentatie over het centrumplan Eelde die op dinsdagavond 12 september werd aangeboden aan de gemeenteraad. Veel telefoontjes en e-mail, allemaal met het thema: Wat vind je ervan? Is het haalbaar? Het houdt de gemoederen in het dorp behoorlijk bezig, zo merk ik ook bij mijn bezoek aan de supermarkt.

Donderdag 14 september: fractievergadering. De eerste na de zomervakantie. We kijken samen terug op het gepresenteerde centrumplan Eelde en we bereiden de raadsvergadering van 19 september voor. Op dezelfde avond is ook een themabijeenkomst van de VVD gepland, maar die moet ik helaas laten schieten. De voorbereiding van de gemeenteraad gaat voor.

Vrijdag 15 september: op naar Zwolle. Door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ben ik uitgenodigd om deel uit te maken van een permanente selectiecommissie die wordt ingezet bij bijvoorbeeld de werving van nieuwe bestuursfuncties. Vandaag is de kennismaking en maken we de eerste concrete afspraken. Leuk om als raadslid uit Tynaarlo deel uit te maken van zo'n landelijke commissie. De commissie telt maar 3 leden en wij zitten erbij. Altijd goed.

Zaterdag 16 september: op bezoek bij enkele inwoners. Er zijn zorgen over een bouwplan en we willen graag de situatie ter plekke bekijken en even afstemmen met de omwonenden. Interessante en soms emotionele ontmoetingen.

Zondag 17 september: mailbox bijgewerkt. Er waren nogal wat e-mails binnengekomen naar aanleiding van een ingezonden stuk in het Dagblad van het Noorden van een paar dagen daarvoor. Alle e-mails beantwoord en vragen over dit onderwerp voorbereid voor de eerstvolgende raadsvergadering. Verder heb ik stukken gelezen voor de raadsvergadering.

Maandag 18 september: overleg met een fractie-collega over de voorbereiding van de raadsvergadering. Alle eigen bijdragen voorbereid. Overleg met de griffier over de te stellen vragen.

Dinsdag 19 september: de raadsvergadering. De voorbereide vragen gesteld. Klein debatje hierover in de raad. Verdere bijdragen aan een drietal agendapunten. Dringende oproep gedaan aan het college om er toch vooral voor te zorgen dat onze inwoners zich gehoord voelen en serieus genomen worden tijdens contacten met de gemeente".

Als raadslid houdt u zich met veel verschillende dingen bezig. Wat is uw favoriete taak?
"Mijn favoriete taak is het onderhouden van contacten met inwoners. In de kern ben je volksvertegenwoordiger, haal je meningen op en breng je deze over tijdens de gemeenteraadsvergadering".

Wat staat er de komende tijd voor u op de planning?
"De ontwikkeling van het centrumplan voor Zuidlaren is een belangrijk onderwerp dat veel inwoners en ondernemers raakt. Heel belangrijk dat de raad daarover een zorgvuldig en afgewogen besluit neemt. Ook komt natuurlijk de begroting 2024 er aan. Voor financiƫle woordvoerders altijd een drukke periode".

Jan Smits