De raadsweek van...... Willem Nieman (GroenLinks)

Gepubliceerd op: 16 mei 2024 16:05

Raadslid sinds: september 2021 (daarvoor sinds september 2020 vervangend raadslid)

Houdt zich bezig met:
o.a. financiën, duurzaamheid en aanverwante onderwerpen.

Hoe zag uw raadsweek er deze week uit?
Na een paar rustige weken i.v.m. de voorjaarsvakantie, kwamen de activiteiten weer snel op gang.
Maandag 13 mei bespraken we in de fractievergadering o.a. de raadsvergadering van dinsdag 14 mei en de komende commissievergaderingen. Dinsdag 14 mei was er voor het begin van de raadsvergadering buiten het gemeentehuis, een demonstratie van bezorgde inwoners. Een protest tegen het voornemen om een Woonvoorziening Voor Asielzoekers in Vries te vestigen. Een motie "vreemd aan de agenda" over dit onderwerp werd later tijdens de vergadering door de indieners aangehouden.
Ik was woordvoerder m.b.t. agendapunt 12 over de verantwoording van de burgemeester over de noodverordening die van 19 t/m 21 april was vastgesteld voor een gebied op en rond Groningen Airport Eelde. Toen was de demonstratie/actie, georganiseerd door Extinction Rebellion. Omdat dit een inperking betreft van het demonstratierecht, dient de burgemeester hiervoor aan de gemeenteraad verantwoording af te leggen. Bij agendapunt 11 ben ik benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de raadscommissies. Verder stond deze raad in het teken van het afscheid van Erik Gerritsen, gewaardeerd raadslid van de PvdA, die buiten de gemeente verhuist en daarom geen raadslid meer kan zijn. Zijn plaats wordt ingenomen door Marjolein Koning, die na het afscheid werd beëdigd als raadslid.
Woensdag 15 mei was ik aanwezig op het gemeentehuis bij het "Democracity-spel" waar leerlingen van groep 8 van de OBS Ter Borch uit Eelderwolde (mijn woonplaats) aan mee deden. Dit spel wordt begeleid door spelleiders van ProDemos of raadsleden, in dit geval raadslid Marjolein Koning. De leerlingen maken kennis met de werking van de gemeente, het college van B&W en de gemeenteraad. Zij worden opgedeeld in verschillende zelf gekozen, niet bestaande, "partijen" en moeten keuzes maken over wat zij belangrijk vinden voor een zelf te bouwen dorp. Zeer leerzaam.
Woensdagavond hadden we als fractie een ledenbijeenkomst in Yde, over de verschillende ontwikkelingen op Groningen Airport Eelde. Het betreft het voorstel over de rol en positie van de gemeente t.a.v. het aandeelhouderschap en financiële bijdragen en de ontwikkeling van het terrein "Bravo". Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in gesprek met onze leden en willen we graag hun mening horen. We hebben eerder bijeenkomsten georganiseerd o.a. over de plannen in Zuidlaren en de Woonvoorziening Voor Asielzoekers in Vries.

Tot het zomerreces staan nog op de planning;
Fractievergaderingen, commissievergaderingen, Auditcomité, gemeenteraden en als laatste de behandeling van de perspectievennota.