De raadsweek van .... Henk Middendorp (CDA)

Gepubliceerd op: 21 mei 2024 07:05

Raadslid sinds: 2019 (+ 4 jaar steunfractie)

Houdt zich bezig met:
In het dagelijkse leven ben ik strategisch adviseur van de gemeente het Hogeland. Ik adviseer burgemeester en wethouders over een breed scala aan beleidsonderwerpen. Op dit moment ben ik met name druk met het inrichten van gebiedsprocessen Waddenkust en "van Stad tot Wad" waarbij het verrekenen van de Ereschuld van het Rijk aan Groningen (Nij Begun) een grote rol speelt.
In gemeenteraad ben ik, met veel plezier en overtuiging, namens het CDA een "eenmansfractie", ik hou me dus met heel erg veel bezig. Maar je moet wel keuzes maken, er is simpelweg niet overal tijd voor. Gelukkig heb ik een kleine maar erg enthousiaste steunfractie, samen zetten we met veel plezier de schouders onder het raadswerk.

Hoe zag uw Raadsweek er deze week uit?
Deze week was het vakantie. En dat is ook wel eens lekker. Ik heb een overkapping met haard in de tuin gebouwd, de Corsotent (Hooiweg-Schelfhorst) is weer opgebouwd en ik heb een flink aantal boeken gelezen. Van fictie (Ken Follett), via de geschiedenis van de Habsburgers tenslotte een boek over de Katholiek Sociale leer. Het kan verkeren zeg maar. Het raadswerk stond deze week dus op een laag pitje, wel heb ik me verdiept in de communicatie en het interne proces over de komst van het AZC in Vries. Los van het feit dat het CDA groot voorstander is van dit centrum op deze plek, is er over het proces nog genoeg te zeggen. Daar heb ik me op voorbereid. Als raadslid houdt u zich met veel verschillende dingen bezig. Wat is uw favoriete taak? Een raadslid heeft drie taken: volksvertegenwoordiger, kaders stellen (visie, beleid) en het controleren van het college. Ik vind het belangrijk (en leuk) om te controleren of de gemeente doet wat het college heeft afgesproken om te gaan doen, onder andere in het coalitieakkoord.
Het is immers heel erg makkelijk om in verkiezingstijd te beloven dat een dorpscentrum aangepakt zal worden, of dat er 1000 woningen gebouwd gaan worden. Het is aan de gemeenteraad om er op toe te zien dat deze beloftes ook worden nagekomen, en zo niet (wat uiteraard best het geval kan zijn), waarom dan niet? De inwoners van onze gemeente horen daar over geïnformeerd te worden en daar dragen wij als gemeenteraad aan bij.

Wat staat er de komende tijd voor u op de planning?
We zijn nu halverwege de raadsperiode. Het wordt daarom de hoogste tijd dat we actie gaan zien, het college moet de gedane beloftes vorm gaan geven. In de dorpen Eelde en Zuidlaren staan de centrumontwikkelingen ogenschijnlijk stil en de beloofde 1000 woningen die voor 2023 gebouwd moeten gaan worden lijken ook lastig te worden. Het is aan de gemeenteraad om de voortgang van het college te bewaken en ze hier tijdig op aan te spreken wanneer voortang uitblijft, dat zal de komende tijd op het programma van mij en het CDA staan.